Μ. Συντυχάκης: Όσο μειώνεται η χρηματοδότηση στα ΑΕΙ, αυξάνονται οι δαπάνες των λαϊκών οικογενειών για τις σπουδές (Βίντεο)

Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν είναι ούτε νέο, ούτε καινοτόμο, ούτε προοδευτικό, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε, η κυβέρνηση εμφανίζει το παλιό ως καινούργιο, ενώ στην πραγματικότητα είναι εχθρικό, ταξικό και κοινωνικά άδικο για τη μεγάλη πλειοψηφία, πέρα και έξω από τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών και μαθητών.

Αν η κυβέρνηση ήθελε να ανακόψει τη φυγή στο εξωτερικό και να δώσει ευκαιρίες στους νέους, η λύση είναι η ενίσχυση των δημόσιων Πανεπιστημίων και όχι η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, υπογράμμισε ο Μ. Συντυχάκης.

Ακόμα σημείωσε ότι η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα επιφέρει καίριο πλήγμα στα περιφερειακά τμήματα του δημόσιου Πανεπιστημίου, καθώς με όχημα τη μείωση των εισακτέων, υπάρχει μείωση της χρηματοδότησης που οδηγεί σε συρρίκνωση και σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση θα οδηγήσει σε κλείσιμο δεκάδων τμημάτων.

Ταυτόχρονα, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε με στοιχεία ότι την ώρα που η κρατική χρηματοδότηση στα Πανεπιστήμια μειώνεται, αυξάνονται οι δαπάνες των νοικοκυριών για να σπουδάζουν τα παιδιά. Αναφέρθηκε στη μείωση του προσωπικού στα Πανεπιστήμια, καθώς και στη μεγάλη μείωση προσωπικού λεσχών σίτισης που βιώνουν τα δημόσια Πανεπιστήμια, για να κερδίζουν οι εργολάβοι.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η έλλειψη φοιτητικής μέριμνας είναι πρώτος λόγος εγκατάλειψης σπουδών, ειδικά στην επαρχία, εξαιτίας της έλλειψης εστιών σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ζωής, ειδικά στα νησιά. Ξεκαθάρισε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για ανέγερση εστιών με ΣΔΙΤ στοχεύει σε όσους το αντέχουν οι τσέπες τους και σε μπίζνες με τους μεγαλοκατασκευαστές.

Το ΚΚΕ, είπε, εννοεί φοιτητικές εστίες με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, σύγχρονες και τόνισε ότι συνολικά θα συνεχίσει αταλάντευτα να παλεύει για Πανεπιστήμιο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν, που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στη μόρφωση, που θα παρέχει πτυχίο που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση στο επάγγελμα και δεν θα κοιτάει τους φοιτητές στην τσέπη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί